Predaj počítačov v Európe naďalej prudko klesá

19.07.2013 Celý región

Londýn 19. júla (TASR) - Naďalej klesajúci predaj osobných počítačov (PC) je pod silným tlakom predovšetkým v Európe. V západnej Európe sa trh v 2. štvrťroku prepadol o 21,1 %, informovali o tom poradenská spoločnosť IDC a agentúra DPA.

V Nemecku klesol odbyt stolných počítačov a notebookov o 18,7 %. V dôsledku zlej ekonomickej situácie sa prepad najviac dotkol trhu v južnej Európe. Napríklad v Španielsku sa predaj PC znížil o 43,7 %. Odbyt v strednej a východnej Európe klesol o 27 %.

Poradenské firmy IDC a Gartner minulý týždeň zverejnili, že globálny predaj PC sa v 2. kvartáli znížil o 11 %. Obchodníci najprv dopredávali svoje zásoby. K oživeniu neprišlo ani v júni, kedy mnohí zákazníci tradične nakupujú nový hardvér, uviedla Chrystelle Labesque z IDC.

Užívatelia stále viac dávajú prednosť mobilným zariadeniam, ako sú tablety a inteligentné telefóny, na úkor PC, uviedol analytik IDC Maciej Gornicki. Hybridné ultratenké notebooky s dotykovým displejom síce vzbudili pozornosť zákazníkov, ale ich predaj zostal slabý. Pre mnohých spotrebiteľov sú totiž stále drahé. A firmy často odkladajú nákup nového hardvéru.

Celkovo sa predaj PC v regióne Európa, Blízky východ a Afrika (EMEA) podľa IDC v 2. štvrťroku v porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška znížil o 22,2 %. Dôvodom je vysoká úroveň zásob a slabý dopyt zo strany spotrebiteľov. Celkovo výrobcovia v trojmesačnom období od apríla do konca júna v regióne dodali 19,6 milióna PC, z toho 12,4 milióna notebookov (-26 %) a 7,2 milióna desktopov (-14,6 %).
 

Vyberte región